top of page

Bele zalivke

Zalivke  na zobeh so del našega vsakdana. S sodobnimi materiali so praktično neopazne. Strokovno narejena zalivka se lahko pohvali z dolgo obstojnostjo, primerljivo z starejšim materialom amalgamom. Slednjega v naši zobni ordinaciji zaradi njegovih škodljivih učinkov na zdravje, ne svetujem. 

 

Predvsem gre opozoriti na škodljive posledice odstranjevanja amalgamskih zalivk. Pri odstranjevanju amalgama se sproščajo strupeni hlapi, ki lahko škodujejo tako zobozdravniku kot pacientu, zato je pri odstranjevanju amalgama potrebno poskrbeti da se ves odstranjeni amalgam ob močnem sesanju odstrani iz ust.

 

Za izsesavanje vode, hlapov in drugih drobcev, ki nastanejo pri odstranjevanju stare zalivke, uporabljamo posebne turbinske sesalce. Izsesani amalgam se preko filtrov zbira v posebni napravi, imenovani amalgamski ločevalnik.

Od tam naprej ga v uničenje predamo agencijam, ki so pooblaščene za ravnanje z nevarnimi odpadki. 

 

Namesto amalgamskih zalivk se v sodobnem zobozdravstvu uporablja:

-kompoziti ki so barve zob

-porcelanski inlay ali onlay, prav tako v barvi zob (lahko tudi iz zlata) 

 Slednjega priporočamo v primeru, ko manjka precejšen del zoba. Manjkajoči  del zoba se izdela v zobnem laboratoriju in ga zobozdravnik s sposebnimi lepili nalepi na zob. Zaradi tega ima večjo trajnost in trdnost.

bottom of page