top of page

Kaj je to križni griz?

Kadar z zobmi ugriznete skupaj in so stranski zobje v stiku je normalno in pravilno, da segajo zgornji zobje preko spodnjih. Ko se pogledamo v ogledalo je zgornji zobni lok večji od spodnjega. Takšen ugriz nam zagotavlja optimalno žvečenje hrane, dobro izgovorjavo in najmanjšo obrabo zob.

Pri križnem grizu je ravno nasprotno. Spodnji zobje segajo preko zgornjih. Lahko se pojavi na enem zobu, skupini zob na eni ali obeh straneh.

Najpogosteje se pojavi zaradi razvade dihanja skozi usta ali drže odprtih ust. Pri tej razvadi je položaj jezika na ustnem dnu in ne razriva zgornjih zob, kot je to primer pri naravni drži zaprtih ust. pri tem opažamo da je zgornji zobni lok v transverzalni smeri ožji od spodnjega, zato se v začetku križni griz seli z ene na drugo stran, dokler ne zavzame le eno stran. Čez čas se poleg položajnih sprememb zob pojavi tudi skeletni zamik cele spodnje čeljustnice v stran križnega griza, kar precej popači simetrijo obraza.

V zgodnji fazi se nepravilnost odpravi s snemnim aparatom in opozarjenjem na odpravo razvade, v poznih fazah pa je potrebna kirurška širitev zgornje čeljustnice, ki ji sledi ortodontska naravnava zob.

O vrsti ortodontskega aparata in trajanju ortodontskega zdravljenja se dogovorimo v naši ordinaciji, glede na stopnjo težavnosti.

bottom of page