top of page

Pomagajte si z opornico proti smrčanju in premagajte nadlogo

Opornica proti smrčanju

Kako deluje?

 

Deluje na principu potiskanja spodnje čeljusti naprej, mehka tkiva, jezik pa ostane v položaju, ki zagotovi maksimalno prehodnost dihalnih poti.

Smrčanje, motnje dihanja v spanju

Kaj je smrčanje?


Najpogostejša motnja dihanja v spanju je smrčanje, za katero trpi približno 20 odstotkov populacije (in še dodatnih 20 odstotkov – partnerjev!). Smrčanje je glasno dihanje, ki se pojavi med spanjem, in je večinoma povezano z dihanjem skozi usta. Dobro znani zvoki so posledica nihanja tkiv v žrelu, zlasti mehkega neba, nebnih lokov in jezička, ki se pri dihanju med spanjem pomikajo sem in tja. Dihanje skozi usta in smrčanje pri otrocih povzročata nepravilno rast čeljusti in zob. Če je smrčanje hudo, je kvaliteta spanca porušena, zato tak človek ni zjutraj spočit. Lahko se pojavi jutranji glavobol.

 

 

Kaj povzroča smrčanje?

 

Smrčanje lahko povzroči zamašen nos zaradi alergij, polipov, okužb obnosnih votlin, oteklosti sluznice zaradi prehladov in gripe, upognjenost nosnega pretina ali spremembe v velikosti in obliki mehkega neba in nebnih lokov. Torej k smrčanju dodatno prispeva vse, kar oži žrelni prehod in zmoti pretok zraka: povečani mandlji, dolg jeziček, otekel jezik in odvečno tkivo mehkega neba.

Smrčanje je približno desetkrat pogostejše med moškimi kot ženskami. Deloma je vzrok temu bolj izraženo kopičenje odvečnega tkiva v žrelu pri moških, ki z leti postane ohlapnejše ter nalaganje maščevja v predelu ramen, vratu in trebuha, pod vplivom njihovih spolnih hormonov. So pa na splošno smrčanju bolj izpostavljeni debeli ljudje, kadilci, ljudje, ki uživajo večje količine alkohola ter zdravil, kot so uspavalne tablete ali mišični relaksanti.

Povedati je potrebno, da neredko ta problem pesti tudi športnike z dobro kondicijo, otroke z povečanimi mandlji in polipi v nosu ter nosečnice z preeklampsijo.Kateri ljudje so bolj dovzetni za te motnje?

·         moški

·         debel/i (telesna teža več kot 20 odstotkov nad idealno)

·         srčni bolniki

·         ljudje z motnjami v delovanju ščitnice

·         ljudje z določenimi anatomskimi posebnostmi zgornjih dihal – nosni polipi, veliki mandlji, majhna spodnja čeljust

 

Kako zdravimo te bolezni?

Pristop k zdravljenju je različen. Odvisen je od stopnje bolezni ter bolnikove motivacije in pričakovanj. Velikokrat je potreben tako imenovani multidisciplinarni pristop večih specialistov, in sicer: otorinolaringologa, pulmologa, ortodonta, nevrologa.

Za smrčanje – najpogostejšo in velikokrat zelo motečo motnjo – obstaja ogromno »čudežnih« zdravil. V zadnjem času sta zelo napredovali kirurgija (tudi tu obstaja več metod in pristopov) ter ortodontija – pripomočki, ki delujejo na principu potiskanja spodnje čeljusti naprej, tako imenovane opornice proti smrčanju. S tem ne samo, da preprečimo smrčanje, ampak zagotovimo med spanjem zadostno oskrbo z zrakom in s tem omogočimo kvalitetno spanje in počitek. Študije so pokazale, da so opornice proti smrčanju uspešno rešile problem smrčanja v 96% primerov.
 


Zakaj je smrčanje lahko nevarno?

 

Smrčanje ni le težava, ki je nadležna za partnerski odnos, ampak je lahko tudi veliko resnejši problem, ki celo ogroža zdravje. Smrčanje je lahko znak resnejše težave, ki jo povezujemo z obstrukcijsko apneo med spanjem. Gre za stanje, ko relaksacija obilnih mehkih tkiv med spanjem privede do popolne zapore dihalne poti in posledično zastoja dihanja. S povečevanjem parcialnega tlaka oglikovega dioksida se pacient zbudi in zavestno silovito zadiha (zasmrči) ter hipoma znova pade v spanec. Izpadi dihanja so običajno dolgi od 30 sekund do minute ponavljajo se tudi do 30 na uro, pacient pa se jih ne zaveda.

Kvaliteta spanja je zaradi opisanega zelo motena, zato se kažejo znaki neprestane utrujenosti, ker telo ni deležno pravega počitka, pojav jutranjih glavobolov, motnje koncentracije, depresijo, povišan krvni tlak, povečano možnost za nastanek možganske kapi in srčnega infarkta, motnje potence in še bi lahko naštevali.

Najbolj nevarna znaka ste povečana suicidnost ter pogosta udeleženost v prometnih nesrečah.

 

 

bottom of page