top of page
Ljubljana ortodont zobozdravnik implantati, Dental Design

Fiksni, snemni, nevidni zobni aparati

     Vedno je pravi čas za zobni aparat,

estetika, obstojnost, trajnost, boljša higiena, lažja izgovorjava.

Zobne aparate uporabljamo za naravnavo zob.  Uporabljamo jih tako pri mladostnikih kot pri odraslih.

Delimo jih na: snemljive ali fiksne. Že ime nam pove, da so snemljivi ortodontski aparati tisti, ki jih lahko snamemo, medtem ko je fiksni ortodontski aparat ves čas ortodontskega posega pritrjen na zobe.​ Sodobni fiksni ortodontski aparati se nameščajo tako z lične kot jezične strani zob.

Ortodontija je veja zobozdravstva, ki s sodobnimi metodami ureja položaj zob v čeljustih, ureja medčeljustne odnose in s tem razvoj obraza. Ortodontsko zdravljenje izvajamo z ortodontskimi aparati. Idealno postavitev zob zagotovimo z natančno izdelanimi nosilci (zvezdicami) med katere vpnemo žični lok, ki s silo deluje na zobe in jih premika na njihov optimalen položaj. To je mogoče zato, ker je kost, ki obdaja in drži zobe v dlesnih, prožna in se lahko preoblikuje.

 

5 razlogov zakaj se odločiti za ortodontsko zdravljenje:

 

ESTETIKA 

S pravilno postavitvijo zob in medčeljustnih odnosov dosežemo estetki izgled, ki vpliva na izgradnjo lastne samopodobe in na odnos okolice do vas. Lepi zobje so vaš odsev.

 

OBSTOJNOST

Da zagotovimo ravnovesje celotnemu žvečnega sistemu, morajo biti zobje v pravilnem odnosu.  Žvečenje hrane je ob nepravilno postavljenih zobeh težje in obraba zob bistevno večja. Na določenih mestih se tako ustvarjajo preveliki pritiski, ki povzročajo trajne poškodbe na zobeh, povečano nagnjenost zob, ter  končno tudi izgubo zoba.

 
GOVORJENJE 

Ob pravilni postavitvi zob vplivamo na boljšo izgovorjavo.

 

HIGIENA

Čiščenje in nitkanje zob je ob njihovi pravilni postavitvi lažje in učinkovitejše. Kadar je čiščenje oteženo oziroma kadar so zobje postavljeni tako, da tvorijo veliko kotičkov v katerih se lahko zadržujejo zobne obloge in ostanki hrane, je tveganje za razvoj kariesa in vnetja dlesni večje.

 

ZAŠČITA

Ko uvrstimo zobe na pravilen položaj in se čeljusti med sabo poravnata, jim omogočamo da opravljajo svojo funkcijo pri najmanjši obrabi in lastni zobje bodo še dolgo ostali v vaših ustih. Ponudite jim zaščito pred zgodnjimi protetičnimi oskrbami.

 

 

bottom of page